Palais des Beaux-Arts – Ibos et Vitart Architectes , 1997, Lille, France

Project Architect for the design of the facades and the museum display Area.
• Winner of the Equerre d’Argent 1997 Prize
• Winner of the DuPont Benedictus 1998 Prize

The Palais des Beaux-Arts in Lille, France, is a 19th century building to which a rear extension was added in the 70s. It needed extra space for the ‘Plans Reliefs’ and the Medieval collections, as well as a new building for the museum offices.
The rear extension was removed and the classic façade was restored. The vaulted basement- used for storage until the renovation, was transformed to house the Medieval Art collection and the Plans-Relief collection.
The museum offices were located in a new glass building, built opposite the old museum, reflecting its facade as a pointillist painting.

For the temporary exhibitions, a new space was excavated under the courtyard, between the old museum and the new glass building covered by a glass roof. From the newly created room the visitors can appreciate the striking image of the reflection of the classic façade onto the new glazed façade. On the ground floor the rectangular glass roof is flush with the courtyard, evoking the basin of water of a classical garden.

City: Lille
Country: France
Completed: 1997
Client: Ibos et Vitart Architectes
Area: 28 000sqm
Contract Value: 25M € excl.VAT
Architect assistants:

Museum Display: 5M € excl.VAT

Photographs by Gaston and by Georges Fessy